A BABAÚSZÁS

"Öröm és fejlesztés"

 

A víz a legsokoldalúbban ható, fejlesztő közeg, mely fizikai hatásai mellett, gyermekeink lelki és szellemi fejlődését is pozitívan befolyásolja.

A víz egyedülállóan minden érzékszerv felől fejleszt, így az idegrendszer érésében, a kognitív, pszichés, szociális érés és a mozgásfejlődés elősegítésében is nagy szerepet kapnak a vízi, fejlesztő foglalkozások.

 

Mi a babaúszás?

A babaúszás szakmai definíció szerint, kisgyermekek vízhez szoktatása, mely a baba 2 hetes korától (köldökcsonk leesése), csoportosan 3 hónapos kortól, kb. a baba 3 éves koráig tart. Ezután nálam már úszáselőkészítő csoportban tanulnak tovább a gyerekek, míg a vízbiztonsághoz és önálló, úszómozgásokkal történő haladáshoz szükséges készségeket meg nem szerzik. A gyermekek 5-6 éves korukig járnak szeretett csoportjukba, megszokott, szeretett oktatóikkal. A babauszi csoport életük első közössége is egyben.

 

A Babaúszás célja módszerenként eltérő, de mindegyik fontos részét képezi a vízbiztonság kialakítása, a víz megszerettetése, öröm, játék, közös foglalkozás a szülővel. Én éppúgy fontosnak tartom a baba születésélményeinek kezelését, a gyerekek komplex, fizikai, pszichés, szociális fejlesztését, a víz és a sport megszerettetését, a lazítási készségek fejlesztését, mint a vízhez szoktatást, úszás előkészítést.

 

A babaúszás nemcsak egy foglalkozás, a babauszi egy életfelfogás, életforma!

Itt a hétköznapok rohanása után végre együtt lehet a család, apa-anya és a gyerekek egy lazító, felszabadító közegben csak egymásra figyelnek, összetartó közösségek alakulnak ki. A babauszi játékos, hasznos időtöltés az egész családnak!

 

A babaúszás speciálisan képzett szakemberek által vezetett fejlesztő foglalkozás, mely megfelel a baba életkori sajátosságainak. A baba fizikai, értelmi, érzelmi és szociális fejlődési menetét figyelembe véve, a gyerekek játékos módon, lépcsőzetesen haladnak a vízhez szoktatás alaplépésein keresztül egészen az úszásoktatásig.

 

Ezek az állomások mind egyaránt fontosak és az úszáshoz szükséges alapokat adják meg. E nélkül tehát nincs úszás sem. Ilyenek: a helyes légvétel kialakítása, lebegések, siklás, merülések, a víz szeretete stb..

Az általam vezetet tanfolyamok során a babaúszás és baba-watsu, illetve a vízi mozgásfejlesztés elemei egy komplex egységet alkotnak és kísérik a családokat, gyakran már a magzati kortól (Aquanatalos anyukák!), ill. a baba születésétől egészen óvodás, kisiskolás korig.

A babauszi csoportok egymásra épülnek, korcsoport és gyakorlottság szerint osztjuk be a gyerekeket az úszás foglalkozásokon.

Szeretettel várlak Benneteket is Babaúszáson, BUDAPESTEN, több igényes helyszínen is!

A Mamavilág, Babaúszó táborok is várnak Benneteket, itthon és a tengerparton is!

Radnics Adrienn Gyógytornász, Babaúszás Oktató, Hidroterapeuta

A tanfolyamokról bővebbet a "Tanfolyamok" fül alatt találsz!

 

Hogyan kezdjük? Segítenek oktatóvideóink! 

 

Az első lépések gyakorlása előtt keress hozzáértő szakembert, a legjobb, ha okleveles gyógytornász és babaúszás oktató. Hisz ezek az élmények fogják adni a baba vízzel való kapcsolatának alapját, emellett fontosak az esetleges születés körüli traumák oldásában, illetve a mozgásállapot felmérésében és a szakszerű mozgásfejlesztésben, vízhez szoktatásban!