A Babaúszás sokoldalú hatásai

Mire jó a babaúszás?

 

Az első nyelv, amit az ember megtanul, az a mozgás! A vízben való mozgással pedig már egy „idegen nyelvet” is tanulunk, hogyan viselkedik testünk egy másik közegben, hogyan hat ránk egy másik közeg.

 

1. A víz pozitív hatásai:

 • A tüdő erősödik, vitálkapacitás nő, tudatos légzésszabályozás fejlődik a babáknál

 • Fejlődik az egyensúly

 • Fokozza a vérkeringést

 • Erősödnek az izmok, javul a kondíció

 • A langyos víz lazító, nyugtató hatású

 • A test könnyebben mozog (képes akár olyan mozgásokra is, amelyekre a szárazföldön nem!)- sikerélmény !!!

 • Teljes mozgásszabadságot ad

2. Immunrendszer erősödik:

 • A kondíció, edzettség javul

3. Mozgásfejlődés segítése, későbbi mozgásszervi panaszok elkerülése

 

4. Számos készség, mint pl. a testtudat, térérzékelés, mozgáskoordináció, egyensúly, finommotorika, szem- kéz koordináció erősödik, mely többek között az írás, olvasás alapja is lesz, így a babaúszás segítségével az ezek gyengeségéből adódó, későbbi, esetleges tanulási zavarok is megelőzhetők!

 

5. Fejlődik az idegrendszer

A születés utáni 2 év nagyon érzékeny időszak a baba fejlődésében, mikor az idegrendszerben kialakuló pályarendszerek idegi kapcsolódásai létrejönnek. Minél sokoldalúbb módon érik a külvilág ingerei a babát, annál sokszínűbb lesz ez a kapcsolatrendszer, mely az első néhány életév után, az addig kialakult kapcsolódási hálózaton futtatja az ingereket, míg a többi, nem használatos kapcsolat leépül. Ezért, ha a babát az első életévekben minden érzékszerv felől változatos ingerek érik, ez a gyermek idegrendszeri fejlődésére is jelentős pozitív hatással lesz.

A baba a mozgás által felfedezi önmagát, a világot, a kettő közti különbséget, kapcsolatot, ok- okozati       összefüggéseit, a fizikai lét törvényszerűségeit, mint pl. mélység, magasság, közegek, hangok, zajok- akusztika, színek, formák, anyagok, felületek, személyek, helyzetek, stb..

 

6. Fejlődik a látás

 • Víz alatti érzékelés, látás (szemtorna)

7. Szociális kapcsolatok erősödnek

 • Erősödik a szülő-gyermek kapcsolat

 • Kapcsolatteremtő készség fejlődik

 • Kialakul a tanuláshoz szükséges feladattudat és önfegyelem

8. Víz, a sport szeretete, relaxációs képesség fejlődik

 

 

9. Születésélmények kezelése

A babaúszás előnyeit és pozitív hatásait a végtelenségig lehetne sorolni, olyan összetett, komplex és mégis olyan egyszerű és hatékony az egész. Ez nem csak egy óra, amire jártok, ez egy „életforma”. Egy módja a figyelemnek, ahogy együtt van a család.

A medencehasználatot lehetővé tevő, egészségügyi alkalmassággal és a babák fürdetésével és gondozásával kapcsolatos alapvető szabályok betartása mellett tehát mindenkinek ajánlható a babaúszás, akinek kedve van egy játékos, örömteli, de egyben mérhetetlenül hasznos közös tevékenységet végezni babájával és célja, hogy kisbabája biztonságban érezze magát a vízben és később, felnőve is szeresse és lazító, pozitív módon használja a vizes közeget.

 

Az első órák...

Mit hozzunk?

Már 3 hónapos kortól érdemes elkezdeni a csoportos babaúszás, egyéni-illetve csoportos relaxáló baba- watsu órákat! A tanfolyamok egészen 5-6 éves korig kísérik a családokat, ahol a csoportok igazi, babaúszó közösséggé formálódnak, gyakran életre szóló barátságok kötődnek...

Szükséges felszerelés:
- egyszer használatos, vízálló pelenka
- úszónadrág, gumis, mosható
- törülköző, később úszószemüveg, hogy láthasd a babád a víz alatt!! (A babák ui. mindig keresik a szemkontaktust a szülővel és még tisztán látnak a vízben!)
- szülőknek egy fél liter víz, babáknak étel óra után
(A babák ideálisan óra előtt fél órával esznek, ezt követően a foglalkozás után.)
- orvosi igazolás, hogy a "baba egészséges, közösségbe mehet"

Más egyébre nincs szükség.

Szeretettel várlak Benneteket az óráimon!