Az Aquanatal, vízi szülésfelkészítő mozgásforma kismamáknak

Az Amerikai Aquanatalt®, azaz a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét és képzési programját Marina Alzugaray, Amerikában élő bába fejlesztette ki egy több mint tíz éves kutatómunka eredményeként. Marina táncoktatóként és szüléskísérőként dolgozott Kaliforniában, emellett pedig szabad delfinekkel az óceánban. A delfinekkel való együttúszás élményének hatására kezdte el kifejleszteni az Aquanatal programját, mely, vízi, szülésfelkészítő foglalkozás egyedülálló a világon.

Hogyan működik az Aquanatal?


A módszer összekapcsolja a jóga, a torna, az orientális tánc, a meditáció és a gátizom torna elemeit egy egységes jól kidolgozott rendszerré. Emellett több elemet is tartalmaz a delfinek játékos viselkedéséből, kommunikációjuk jellegzetességeiből. A módszer filozófiája is mélyen az általuk képviselt tudatosságban, lelkiségben gyökeredzik.
Marina saját bevallása szerint az Aquanatalt a "delfinektől tanulta"...


- A vajúdás, szülés során előforduló testhelyzetek modellezésével közelebb hozza a kismamát a várandósság, a szülés folyamatához, miközben különös figyelmet fordít a szülésnél fontos izomcsoportok, ízületek rugalmasságának fokozására. Ezért a program számos tartásjavító és csípőízületet átmozgató gyakorlatot tartalmaz, illetve szerves részét képezi a gátizom torna is, mely hozzájárul a természetes gátvédelemhez.


- A jógából jól ismert légzéstechnikák segítségével, melyeket vízben végzett koncentrációs és testtudatosító gyakorlatok egészítenek ki, képesek leszünk valóban megtapasztalni saját testünket, légzésünket, kapcsolatba kerülhetünk a testünkben lezajló folyamatokkal, érzésekkel, és pusztán levegővételeink sorozatára koncentrálva elengedhetjük a bennünk lévő feszültséget.

Ennek a vajúdás- szülés során is nagy hasznát vehetjük. A kontrakciók ideje alatt javítható a tudatos figyelem, a fájdalom elengedésének képessége, a méhösszehúzódások közötti időszak pedig a tudatos lazítás gyakorlásával elmélyültebbé, pihentetőbbé válik. Így ha magabiztosan, örömmel, tudatosan közelítünk e csodás természeti esemény felé, aktív résztvevőjévé válhatunk a vajúdás és szülés folyamatának, képessé arra, hogy testünkkel együttműködve segítsük gyermekünk világrajövetelét.


- A hangok gyógyító, kiegyensúlyozó hatását is felhasználja az Amerikai Aquanatal, az ún. “delfin és bálnahangok” éneklése által. Ezek a hangok a vajúdás, szülés során is nagyon hasznosak. “A delfinek által kiadott hangok utánzása révén a résztvevők megtanulnak különbséget tenni a torokban képzett, fájdalmat vagy félelmet jelző magas hangok, illetve a torkon túl létrehozott, szellemet tágító, elmét és gondolatokat megtisztító hangok között”.


A “delfinhangok” segítenek az örömre való ráhangolódásban, a játékosság megélésében, a “bálnahangok” pedig a kitolási szak mély, ősi, női erejét kifejező hangjaira hasonlítanak. A babák és mamák egyformán szeretik, mély nyugtató, lazító rezonanciája miatt. Emellett a program számos olyan relaxációs és vizualizációs gyakorlatot is tartalmaz, melyek segítik a babával való kapcsolatfelvételt és kommunikációt.
Összefoglalva tehát az Amerikai AquaNatal® egy olyan komplex módszer, amely segítséget nyújt a kismama kondíciójának megőrzésében és a szülésre való felkészülésben mentális, pszichés és fizikai szinten is.

“Számomra az Aquanatal az Élettel való egységet közvetíti, azt a célt, hogy kiáradó Örömmel, Szeretettel, Játékosan és Tudatosan tudjuk átélni életünk minden pillanatát, rábízva magunkat az Élet áramára, mely mindent Fenntart, mindent Mozgat, mindent Éltet.”

 

A tanfolyamok folyamatosan indulnak, csodás környezetben, az Aquincum Hotelben*****, Óbudán. Az aktuális időpontokról a Programok, Tanfolyamok fül alatt olvashatsz.

 

A téma már a Facebookon is elérhető; Aquanatal, vízi kismama torna

https://www.facebook.com/Aquanatal-Kismama-v%C3%ADzi-torna-451624228204532