Vízi Terápiák

 

A WATSU

 

A watsu, egy csodálatos, lebegő, vízi shiatsu masszázs, melyet Harold Dull alkotott meg 1980- ban. A módszer a közel testmeleg víz (34-35 °C ) általános, pozitív hatásait ötvözi a klasszikus mozgásterápia és a zen shiatsu (japán masszázstechnika) és relaxáció elemeivel. A gyakorlatok közben a terapeuta a kezelendő személyt a karjaiban tartja, lassú, folyamatosan áramló mozdulatokkal mozgatja át az egész testét. A terápia részét képezik a shiatsu masszázs nyújtási, illetve pontnyomásos technikái is.

A watsu baba kortól egészen idős korig ajánlható.

A watsu ötvözi a stresszoldás technikáit a modern fizio-és hidroterápia elemeivel.

Sikeresen alkalmazható mozgásszervi megbetegedéseknél, stressz okozta tünetek, depresszió és pszichoszomatikus problémák esetén. Egészséges embereknél is nagyon hasznos, mélyen relaxál, feltölt energiával.

2007.06.16-21-ig került sor az első, hazai Watsu® tanfolyam megrendezésére Budapesten, melyen én is részt vehettem. Csodás tanároktól tanulhattunk, egy fantasztikus csapattal. Ezután jött a második tanfolyam és sok, speciális képzés, kiegészítő watsu és víz alatti, hidroterápiás tanfolyamok (pl. kismama watsu, baba-watsu, Aquaterics, Aquawellness stb.).

Amióta megtanultam, gyógytornászként és hidroterapeutaként szakmám számos, speciális területén is alkalmazom, kismamáknál, babáknál, sérült gyermekeknél.

2012-ben Spa Provider, watsu kezelői minősítést szereztem.

Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt a watsuval való találkozás, minden értelemben. Azóta is lelkes híve, gyakorlója, tanulója vagyok!

Köszönöm szépen Nandunak, Basianak és minden kedves Oktatómnak!

A watsu specilis ága a kismama watsu és a baba watsu.

 

A Kismama watsu

A várandósság idején is nagyon hasznos ez a terápia. Segítségével könnyedén átmozgathatjuk a várandósság által megterhelt ízületeket, speciális masszázsfogásokkal enyhíthetünk a mozgsszervi panaszokon. A vízben való mozgás, lebegés pedig segíti a vénás visszaáramlást, vérkeringést, csökkenti az élettani lábduzzanatot.

Mély nyugalmat, boldogságot ad, segíti az önmagunkkal és babánkkal való kapcsolatot, relaxál és feltölt. A meleg vízben való lebegés, az Ősóceán élménnyel, a méhen belüli élettel is kapcsolatba hozható. Így újra átélhetjük ezt az éteri lebegést, amit mi is megtapasztaltunk magzatként, illetve, amit kisbabánk átélhet méhünk magzatvíz-tengerében lebegve...

 

A Baba-Watsu

„A víz az élet alapja, a földi élet szülőhelye. A Baba- Watsu a legközelebbi egységélményre, a mama méhében átélt, védett, lebegő állapotra emlékezteti a babákat.

A szülő- gyermek kapcsolat elmélyül, az esetleges születéskörüli traumák oldódnak...

A baba- watsu pozitív hatást gyakorol a gyermek mozgásfejlődésére és segítséget nyújt abban, hogy babánk megszeresse a vizes közeget, ugyanis a szülő nyugodt jelenléte, a langyos vízben való folyamatos, a baba ritmusához igazodó mozgás, elringatja, megnyugtatja a babákat. A gyerekek ezáltal később is előszeretettel fogják tudatosan is lazításra, feszültség elengedésre használni a vizet.

Az órák során a baba- szülő kapcsolat is erősödik, a bizalom mélyül.

 

WATSU és komplex hidroterápia mozgássérült gyermekeknek

3 hónapos kortól alkalmazható. Egyéni és csoportos formában is elérhető a Mamavilág hidroterápiás programban. 

A watsut a rehabilitációban is nagy sikerrel használják. Nyújtó, átmozgató mozdulatai, a shiatsu masszázs nyújtásai lazítják a feszes izmokat, növelik a mozgásterjedelmet, átmozgatják az ízületeket. Mozgássérülteknél, mozgásszervi megbetegedésekben is sikerrel alkalmazható.

Az AI-CHI

 

Az Ai- Chi programját Jun Konno fejlesztette ki 1996-ban, s az amerikai Ruth Sova fejlesztette tovább.
Nagyrészt a thai- chi- ből átvett mozgások egybefolyó rendszere, mely mély légzéssel kísért, lassú, széles kar, láb és törzsmozdulatokból áll.
A gyakorló, vállig érő, általában meleg (33-34 °C) vízben áll, s befelé figyelve végzi a mozgást.
Az Ai- Chi lényegében egy mozgás közbeni meditáció. Segítségével könnyebben összehangolhatjuk testrészeink mozgásait, fejleszthetjük egyensúlyérzékünket, harmóniát, békét teremt testünkben, lelkünkben, elménkben egyaránt. Feléleszthetjük, növelhetjük életenergiánkat, sikerélményt, újfajta, belső tapasztalást nyerhetünk a mozgás által. Emellett külön előnye, hogy olyanok is örömet lelhetnek a mozgásban, akik a szárazföldön (pl. valamilyen mozgásszervi probléma következtében) nehezebben mozognak.
A meleg víz hatására az izmok ellazulnak, könnyebben átmozgathatjuk ízületeinket és a vénás visszaáramlás is fokozódik. Megalkotói szerint az Ai- Chi mindenkinek való, a gyakorlatok végzésének nincsenek mereven kötött szabályai. Ahogy a legjobbnak és számunkra legkellemesebbnek érezzük, az a tökéletes.

2014. nyarán, Jun vezetésével részt vettünk az első ai chi oktatói tanfolyamon, így már vízi taj csi oktatóvá is váltunk. Örömmel vettünk részt a kis csapattal.((: