A várandósság alatti változások

A Várandósság során mélyreható változások zajlanak le a kismama testében, lelki-szellemi állapotában egyaránt. Ez a változás bár még láthatatlan formában már a petesejt megtermékenyülésével elkezdődik.
A petevezetőből a megtermékenyített petesejt -amit zigótának nevezünk-, leendő otthona a méh felé
veszi az irányt. Ez a folyamat akár egy hétig is eltarthat. Közben az a tüsző, amely a petesejtet kibocsátja, átalakul, majd sárgatest formájában sárgatest hormont termel annak érdekében, hogy a méh alkalmas legyen az új élet befogadására. Később -kb. 3hónap elteltével- a sárgatest elsorvad és a méhlepény (placenta) hormontermelése lesz a meghatározó.
Nagy mennyiségben termelődnek:

Ösztrogének:

• Serkentik a tüsző-és peteérést, majd a cervikális nyákcsap oldásával előkészítik a terepet a spermiumoknak a bejutáshoz, ill. megnyújtják azok túlélési idejét.
Megtermékenyülés után ezek segítik elő a méhizomzat-és az emlő mirigyállományának növekedését.
• Az ösztrogének felelősek továbbá az egyre fokozottabb vízvisszatartásért, amelynek következtében megnő az érpályákon keringő vér mennyisége, a hajszálerek oxigénellátottsága, de a nagyfokú vízvisszatartás ödéma képződéshez is vezet.
(Ezt a tulajdonságát használják fel egyébként egyes kozmetikumokban a bőr kisimítására...)
• Vékonyabbá és puhábbá teszi a bőrt, csökkenti a faggyúmirigyek tevékenységét és fokozza
a bőr alatti zsírlerakódást.

Gesztagének:

Ezek közül a legjelentősebb a Progeszteron:
• Gátolja a méhizomzat motilitását.
• Elősegíti az emlő fejlődését, a magzat fejlődésében és védelmében is fontos szerepet játszik.
Emellett ez a hormon felelős az izmok és a kötőszövet fellazulásáért is, a várandósság idején elősegítve
a női test alkalmazkodását a növekvő magzat “igényeihez”.
• Ezen kívül ún. termogén hatása is van, ami az alap testhőmérséklet emelkedését eredményezi,
és valószínűleg ez a hormon az okozója a menstruációs vérzés előtti és a várandósság vége felé fellépő esetleges hangulatingadozásoknak is.

A petefészek hormontermelését, csakúgy, mint a ß- endorfinét az agy hypotalamusz- hypofízis rendszere szabályozza. Ez egy elég rejtélyes hormon még a mai tudomány számára is, “örömhormonnak” is nevezik eufóriát kiváltó hatása miatt. Jelentős szerepet játszik a szülés tágulási szakaszában és később a szoptatás során is. Minden olyan tevékenység, mely örömmel, boldogsággal, megelégedettséggel tölt el bennünket, fokozza ennek a hormonnak a termelését.

Mozgásszervi változások
Várandósság idején

A várandósság előrehaladtával a kötőszövetek fellazulása következtében visszértágulatok alakulhatnak ki, egyre gyakoribbá válhat az ödémaképződés a bokán, lábfejen.
Ezek a tünetek azonban megfelelő mozgásterápiával és egyéb kiegészítő kezelésekkel
(pl. visszérre gesztenyekivonatot tartalmazó krémek használata stb.) jelentősen csökkenthetők.
Emellett nagyon fontos a megfelelő testtartás megtartása, amit már a várandósság elejétől érdemes gyakorolni, hogy a fokozott izületi lazaság és nagyobb megterhelés ne hagyjon marandó nyomot gerincünkön.
A kismama törzsizomzatára testének megváltozott egyensúlyi helyzete következtében (a súlypont has felé tolódik) nagyobb feladat hárul.
A medence előrebillen, a hasizmok megnyúlnak, míg a csípő-és hátizmok, melyek az alsó háti szakasz stabilitását biztosítják zsugorodnak, gyengülnek és az ágyéki görbület fokozódik. A mellek súlyának és méretének növekedése pedig a gerinc háti szakaszát terheli meg.
Gerincünk, vázrendszerünk is egy összefüggő rendszer, hol ha bármely elem működésében zavar keletkezik, az az egész működésére kihat. Így a háti, ágyéki gerinc elváltozása térd ill. bokapanaszokat eredményezhet. Természetesen fontos a gerinc és az izomzat várandósság előtti állapota.
Gyakrabban alakulnak ki gerincelváltozások azoknál a kismamáknál, akiknek már várandósságuk előtt is gerincferdülésük, gerincsérvük vagy egyéb mozgásszervi panaszuk, betegségük volt.
Ekkor még fokozottabban figyeljünk a megfelelő testtartás kialakítására babavárás alatt is, feltétlenül kérjük ki orvos, gyógytornász segítségét, hogy a megfelelő gyakorlatokkal, életmódi tanácsokkal segítsen megvédeni gerincünket a további sérülésektől, elváltozásoktól.

Mit tegyünk?

A megfelelő mozgékonyság megtartása mellett fontos megerősíteni a medenceövet közrefogó izmokat; fenék-, csípő- és hasizmaink karbantartása által biztosítani medencénk kellő stabilitását.
A várandósság alatt megváltozik a testsémánk, a testünk súlypontja is áthelyeződik az egyre gömbölyödő poci miatt, így szinte újra tanuljuk fokról fokra elhelyezni magunkat a térben, megtartani egyensúlyunkat, összehangolni kezünk,- lábunk, - testünk mozgásait.
Persze mindennapi életünk, az otthoni jövés-menés, pakolás, cipelés a szülés közeledtével sem áll meg,
vagy akkor pezsdül fel csak igazán- , az emlők megduzzadnak, a gerincünk háti szakaszára is nagyobb súly nehezedik. Gyakran fájhat a hátunk, izomgörcseink lehetnek, melyen a megfelelő Ca és Mg dús táplálkozáson kívül segíthetnek a jól alkalmazott tornagyakorlatok.
Fontos, hogy az izületvédelem szabályai mellett emeljünk, vigyünk súlyt, bár a nagyobb szatyrokat jobb ekkor már a kispapára hagyni.
Egyre fontosabbá válnak a légzőgyakorlatok, melyeknek a várandósság előrehaladtával egyre nagyobb hasznát vehetjük, különösen a 3. trimeszterben, mikor a baba növekedésével a rekesz is összenyomódik és nehezebbé, felületesebbé válik a légzés, illetve vajúdáskor és a szülés ideje alatt.
A lézésnek ezen kívül lazító, relaxáló hatása is van, s ha tudatosan használjuk, bármilyen helyzetben el tudjuk lazítani magunkat, úrrá léve bármilyen feszültségen legyen az testi vagy lelki jellegű.
Gátizmaink karbantartása, s a maximális gátvédelem kialakítása végett ajánlott a gátizom torna a várandósság ideje alatt is. (Veszélyeztetett várandósság esetén a torna megtanulása nem javasolt.
Ebben az esetben a gyakorlatok a szülés után sajátítandók el).
Ajánlott mozgásforma kismamáknak a várandósságra adaptált gyógytorna, a kismamajóga, a szárazföldi mozgáson kívül pedig az úszás, a vízben való mozgás, melynek fizikai és pszichés értelemben is számos pozitív hatása van.

Lelki változások

Bár a várandósság a női lét szerves része, mégis hatalmas változás, átalakulás ez a kismama számára is. A méhébe “beköltöző” új Élettel együtt benne is kifejlődik, átalakul, felnevelődik valami, az Anyaság életre szóló vállalása, csodája, bölcsessége. A szerepek átalakulnak, a pár élete megváltozik. A várandósság 9 hónapja egy különleges, átmeneti időszak, mely lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk erre a változásra.
Elgondolkodhatunk azon, milyen is lehet szülőnek lenni, milyen leszek anyaként- apaként? Mit hoztunk magunkkal örökségként szüleinktől, nagyszüleinktől?
Számos pszichológiai vizsgálat kimutatta u.i., hogy a gyermek pszichikai- szellemi fejlődésére nagy hatással vannak a magzati élmények, születésének körülményei. Sok értékes tapasztalatot szereztek a pszichológusok, amikor óvodás korú gyermekeket kértek meg, hogy rajzolják le születésüket. De a születéskor elszenvedett és fel nem dolgozott traumák mozgásos játékok során is fölbukkantak. Több császármetszéssel született gyermeknél megfigyelték pl., hogy, mikor megkérték őket, kússzanak át egy játékalagúton, nem akartak átmenni rajta. Ezek az élmények odafigyeléssel, elfogadással, tudatosítással kezelhetők. Egyes megfigyelések szerint, ahol egy, másfél éves gyermekeket vizsgáltak, a gyerekek egyszerűen kijátszották magukból ezeket az élményeket. Személyes tapasztalataim szerint, a babaúszás egy nagyon jó lehetőség bizonyos születési traumák feldolgozására. Persze ehhez nekünk is fontos őszíntén szembenéznünk saját érzéseinkkel. Mivel kisabánk születése után még sokáig "össze van nőve" velünk, rajtunk keresztül érzékeli és tanulja a világot, az is fontos, hogy mi, milyen érzéseket, emlékeket őrzünk születéséről. Ha bennünk béke van és elfogadás őszínte szeretettel és támogatással tudjuk őt is segíteni az esetleges kellemetlen emlékek feldolgozásában.

Manapság felismerve a születés körülményeinek, minőségének fontosságát, egyre többen igyekeznek helyreállítani a szülés természetességét és intimitását, odafigyelve a születéskörüli eseményekre. Ezért tudatos kismamaként, tájékozódással, önismerettel, tudatos felkészüléssel mi is sokat tehetünk. Érdemes mindjárt megkérdeznünk szüleinket, fogantatásunk, magzati korunk, születésünk körülményeiről, az ő érzéseikről, godolataikról, esetleg elvárásaikról stb.. Lehet, hogy tudnak néhány érdekes történetet, amit eddig nem is hallottunk és ezek megmagyarázzák esetleges félelmeinket, bizonytalanságainkat a várandóssággal, szüléssel, családalapítással kapcsolatban.
Tehát jó, ha végiggondoljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy ezeket az élményeket feldolgozzuk, elengedjük, tudatosítsuk magunkban, hogy gyermekünk számára valóban azt “örökítsük át”, amit szeretnénk.
Számos olyan módszer, technika áll rendelkezésünkre, melyek segíthetnek a kiegyensúlyozott, harmonikus várandósság és szülésélmény létrejöttében.
Ilyenek például a klasszikus pszichoterápiákon kívül, a baba-mama kapcsolatanalízis, a különböző mozgásos, táncos, meditációs, illetve légzésen alapuló terápiák (pl. az Aquanatal is).

Kismama torna

Kattints a címre, majd nyomd meg a jobb alsó sarokban a diavetítés menüpontot és már tornázhatsz is!

A gyógytorna megtanít a mozgás szeretetére, s arra, hogy hogyan mozogjunk tudatosabban, egészségesebben és energiatakarékosan. Egy kis odafigyeléssel karbantarthatjuk izmaink, izületeink állapotát, s ez nemcsak arra a néhány percre, órára vonatkozik, mikor tornázunk, hanem megtanít, hogy mindennapi tevékenységeinket is izületkímélő módon végezzük, odafigyelve a testünket ért terhelésre, akár ülés, állás, járás, cipekedés stb. közben. A helyes testtartás, mozgás, légzés megtanulásával, a testtudat, egyensúlyérzék fejlesztésével, izületeink átmozgatásával, s a megfelelő izmok nyújtásával és erősítésével, a várandósság testi, mozgásszervi tünetei enyhülnek, nő az állóképesség és testünk mozgékonyabb, rugalmasabb lesz. Ennek a várandósság idején, a vajúdás, szülés során, illetve a baba születése után is nagy hasznát vehetjük. A címre kattintva te is ízelítőt kaphatsz a kismama torna szülésfelkészítő gyakorlataiból. Ha bővebben érdekel a torna vagy szeretnél több, másik mamával együtt mozogni, a Programok, Tanfolyamok résznél találsz bővebb felvilágosítást!

Kismama jóga

A jóga kifejezés a szanszkritből ered, összekapcsolódást, egységet jelent, ami a jóga ősi céljára utal, nevezetesen, hogy összekösse az egyént az Egységgel, ráébressze a gyakorlót, hogy az indivídum az egyetemes egység része. Vélhetően körülbelül 4-5000 évvel ezelőtt került ez a test, -lélek, -szellem kiegyensúlyozására épülő rendszer a perzsa nomád törzsek, az árják által az Indiai- félszigetre.
Az ezt követő 2000 évben pedig meghódította Tibetet, Kínát, s eljutott Japánba is. Nyugat- Európába és Amerikába úgy 200 éve, az angol gyarmatosítás által terjedt el.
A jóga nem csak testgyakorlás, világnézet és életmód is. Bár filozófiája nagy hatással volt a keleti vallásokra, mégsem kötődik egy valláshoz sem. A Mahabharata indiai ősmonda egy egész könyvet szentel a jógának, ez a Bahavad Gíta. Ebben fogalmazódik meg a jóga célja, ami a belső béke és harmónia megteremtése, a tökéletes önmegvalósítás elérése.
A várandósság alatt végzett jógagyakorlatok segítik a kismamát, hogy a mozgásra való odafigyelés, tudatos légzés és koncentráció útján jobban önmagára és születendő gyermekére tudjon hangolódni, megismerje testét, az onnan visszaérkező jelzéseket, érzeteket. A jóga légzőgyakorlatai segítségével fejlődik a koncentráció, a tudatos lazítás képessége, fokozódik az oxigénfelvétel és nő a vitálkapacitás. Ezeknek a képességeknek a kismama nagy hasznát tudja venni nemcsak a várandósság alatt, hanem a vajúdás, szülés során is. A mozgásos gyakorlatok belső figyelemmel párosulva tehát segítik a mozgásban való tudatos jelenlétünket, feljesztik izületeink mozgékonyságát, megnyújtják és erősítik a szülésnél fontos izomcsoportokat. A szülés közeledtével egyre fontosabbá válnak a szülőpozíciós jógagyakorlatok, testhelyzetek, melyekbe párunkat is bevonhatjuk, így társunkkal együtt készülhetünk kisbabánk fogadására.
A szülés után, babánkkal közösen végzett jógafoglalkozások pedig segítenek a várandósság, szülés által jelentkező mozgásszervi tünetek enyhítésében, testünk várandósság előtti állapotának helyreállításában, emellett pedig támogatják gyermekünk mozgásfejlődését, mélyítik a baba- mama kapcsolatot.
A jóga azonban egész életvezetésünkre hatással van, megtanít az itt és mostra figyelni, segít, hogy megértsük, minden gondolat, mozdulat, a lét minden pillanata meditáció. Ha bővebben érdekel a jóga vagy szeretnél más, babás mamákkal együtt mozogni, a Programok, Tanfolyamok résznél találsz bővebb felvilágosítást!

Vízi terápiák


Az Ai- Chi


Az Ai- Chi programját Jun Konno fejlesztette ki 1996-ban, s az amerikai Ruth Sova fejlesztette tovább.
Nagyrészt a thai- chi- ből átvett mozgások egybefolyó rendszere, mely mély légzéssel kísért, lassú, széles kar, láb és törzsmozdulatokból áll.
A gyakorló, vállig érő, általában meleg (33-34 °C) vízben áll, s befelé figyelve végzi a mozgást.
Az Ai- Chi lényegében egy mozgás közbeni meditáció. Segítségével könnyebben összehangolhatjuk testrészeink mozgásait, fejleszthetjük egyensúlyérzékünket, harmóniát, békét teremt testünkben, lelkünkben, elménkben egyaránt. Feléleszthetjük, növelhetjük életenergiánkat, sikerélményt, újfajta, belső tapasztalást nyerhetünk a mozgás által. Emellett külön előnye, hogy olyanok is örömet lelhetnek a mozgásban, akik a szárazföldön (pl. valamilyen mozgásszervi probléma következtében) nehezebben mozognak.
A melegvíz hatására az izmok ellazulnak, könnyebben átmozgathatjuk izületeinket, s a vénás visszaáramlás is fokozódik. Megalkotói szerint az Ai- Chi mindenkinek való, a gyakorlatok végzésének nincsenek mereven kötött szabályai. Ahogy a legjobbnak és számunkra legkellemesebbnek érezzük, az a tökéletes.


A Watsu®

 

Újdonságként Magyarországon, 2007. 06. 16-21-ig került sor az első Watsu® tanfolyam megrendezésére Budapesten. ..................................................................... A tanfolyamon 11 tanítvány vett részt, tízen Magyarországról, egy fő Amerikából. Számomra a watsuval való találkozás olyan mélyreható élmény volt, amihez hasonlóval még nem találkoztam. Úgy éreztem, megtaláltam a helyem, minden tekintetben. A munkám szempontjából a watsuban és a közösségben is. A csapat már az első napon egy egységgé forrt össze és az összhang napról napra csak erősödött. Napi 12-13 órát töltöttünk együtt, egy héten át. Mindenki kezelt mindenkit és egyben önmagát is. Bizony nagy utat tettünk meg együtt. Tudásban, gondolkodásban, önmagunk felfedezésében. Oktatóink Basia Szpak és a segédje, Kristoph fantasztikus tanárok és csodálatos emberek is egyben. Tőlük tanultuk a szeretetteli, tudatos érintés és ölelés művészetét, mely leold az emberről minden sallangot, konvenciót, elmos minden akadályt és gátat, ami elválaszt igazi Jelenlétünk, Önmagunk megtapasztalásától. Szerintem ez egy kivételes, mással össze nem hasonlítható terápia és nagyon hálás vagyok, hogy részem lehetett egy ilyen csodálatos és intenzív élményben, ami remélem jövőre a Watsu® II.- vel folytatódik. ........................................... Külön köszönet Nandunak a gondoskodásáért, a munkájáért és, hogy lehetővé tette számunkra, hogy elkezdjük életünk Watsus utazását, mely remélem épp oly csodás lesz és áldott, mint a Kezdet!

A watsu csapat

 

A tanfolyam egy évvel később, a Watsu II-vel folytatódott, mindannyiunk nagy örömére és az út azóta is tart. Azóta a watsu számos területébe nyerhettünk bepillantást, a kismama watsutól a baba watsuig, s elmélyedhettünk számos, ún. vízalatti terápiában is, melyek, még teljesebbé és mélyebbé tették ezt a nagyszerű, belső utazást...

A Watsuról bővebben


A watsut Harold Dull alkotta meg 1980- ban. A módszer egy olyan vízben végzett terápiás eljárás, mely ötvözi a klasszikus mozgásterápia elemeit a zen shiatsu (japán masszázstechnika) és relaxáció elemeivel. Az egy órás, egyéni kezelést a terapeuta meleg, 34-35°C- os vízben végzi. A gyakorlatok közben a kezelendő személyt a karjaiban tartja, lassú, folyamatosan áramló mozdulatokkal mozgatja át az egész testét. Itt a víz gyógyít, valahol nagyon egyszerű, magától értetődő módon, mégis a gyógyítás végtelen lehetőségeit kínálva. Egy finom, örömmel átszőtt tudatosság hatja át a kezeléseket, melyre nincsenek szavak csak körülírni lehet. Áramlás, öröm ,jelenlét, fénytenger, egység. A kezelés közben az adó fél kifinomult műszerré válik, mely érzékeli a kapó testének- lelkének minden rezdülését, a testben mozgó energiák változását és érzékenyen reagál rá. Ez a terápia a másik ember mély tiszteletre és elfogadásra épül, talán épp ezért is ilyen hatékony és mélyreható.

...

 

A vízzel való munka általános szabályai

Mivel a watsu kezelések meleg vízben folynak, ennek a foglalkozásnak is vannak kontraindikációi, melyek megegyeznek a vízben, meleg vízben való tartózkodás általános szabályaival. Súlyos szív- és érrendszeri, keringési, légzési rendellenességek esetén, fertőző vagy lázas állapotok, nagyobb bőrfelületre kiterjedő fertőzések, sérülések esetén a vízben való tartózkodás tilos! Ezen felül a személyes higiénia melett, ügyeljünk az óra utáni megfelelő folyadékbevitelre, hisz a vízben történő közel egy órás mozgás, mozgatás hatására, akár fél liter víz is “eltávozhat“ szervezetünkből!

Mikor alkalmazható a Watsu?

A watsu mindenki számára hasznos, átmozgatja az izületeket, ellazít, regenerál, feltölt energiával. Mivel a víz hőmérséklete közel azonos testünk hőmérsékletével, olyan, mintha a test határai eltűnnének, az ember összeolvad a vízzel. Sokan számolnak be "ősóceán élményről", vagy magzati élményekről. Nagyon mély, érzelmi gátak tudnak oldódni, testi és lelki-szellemi értelemben is. Gyakran elmúlik a hátfájás, a mozgásszervi panaszok enyhülnek vagy évtizedek óta meglévő tünetek, pszichoszomatikus problémák szűnnek meg a kezelés hatására. Emellett a meleg vízben való kimozgatás és masszázs központi idegrendszeri sérüléseknél, krónikus mozgásszervi megbetegedésekben, háti- keresztcsonti panaszok esetén is kitűnően alkalmazható. A vízben végzett lassú, lebegő mozdulatok az idegrendszerre is nyugtató hatással vannak, így a watsu hatékony a stressz, lelki megterhelés okozta testi és pszichés panaszok enyhítésében is. Depresszióban szenvedők, illetve hiperaktív gyermekek kezelésében is nagy sikerrel alkalmazzák. ............................................................................................................................................................................. A várandósság idején is nagyon hasznos ez a terápia. Csökkenti a várandósság során jelentkező mozgásszervi tüneteket, mély nyugalmat, boldogságot ad, segíti az önmagunkkal és babánkkal való kapcsolatot, relaxál és feltölt. A meleg vízben való lebegés, a méhen belüli élettel is kapcsolatba hozható, így újra átélhetjük azt az éteri állapotot, amit mi is megtapasztalhattunk magzatként, illetve amit kisbabánk átélhet, méhünk magzatvíz-tengerében lebegve.

Tehát összefoglalva gyerekeknek, felnőtteknek, mamáknak- papáknak, nagymamáknak- nagypapáknak, egyszóval mindenkinek nagyon hasznos a watsu, mindannyiotoknak szeretettel ajánlom!

Zoli watsuzza Csengét

Közös watsu hétvége a Balcsin, avagy “képek a balatoni nyárból “

.....

Ha kedvet kaptál kipróbálni a módszert és szeretnél kapni egy watsu órát, előzetes egyeztetéssel, telefonon jelentkezhetsz be rá!

 

Babaúszás

Találkozásom a babaúszással

2004. szeptemberében az Aquanatal oktatói tanfolyam után, szülés utáni Aquanatal tanfolyamot végeztem. Ez egy 20 perces, babás, vízi foglalkozással kezdődik, majd egy intenzívebb Aquanatal órával folytatódik a mamák részére. Ez egy különleges foglalkozás, Magyarországon ilyen jelleggel ez az első, komplex, mamás-babás mozgásprogram. Ennek során találkoztam először közelről a babaúszással. Aztán az aquanatalos kismamáim egyre többször kérdezték, mikor tartok babaúszás órát, mert jönnének tovább "bálnázni" a babával. Én is régóta szerettem volna mélyebben elsajátítani a módszert, hisz nagyon szerettem volna látni közös, hónapokon át tartó munkánk hatását a mamákra és babáikra egyaránt. Az aquanatalos anyukáktól sok pozitív visszajelzést kaptam a szülésélményekről, a babák vízzel kapcsolatos reakcióiról, emellett a mamák is bátrabbak voltak a vízben, könnyeden, természetesen közlekedtek vizes közegben, ami a baba viselkedésén is érződött. Így aztán 2007. nyarán babaúszás oktatóvá váltam, így ez a csodás, közös út tovább folytatódott... ( A részletekről a Programok- Tanfolyamok oldalon olvashatsz!)

Hogyan működik a babaúszás?

Az anyaméhben fejlődő magzat természetes közege a magzatvíz. Ebben fejlődik, ezen keresztül érzékel, itt gyakorolja be a későbbi fejlődéséhez szükséges mozdulatokat. A kisbabáknak a születés után is bensőséges, biztonságos közeget jelent a víz, emlékeztetve őket a méhen belüli életre.
A babaúszás felhasznál több, automatikusan kiváltható, ún. primitív reflexet, melyek evolúciós örökségként segítik gyermekünk mozgásfejlődését. Ezekre az ún. primitív reflexekre az a jellemző, hogy meghatározott ingerre, automatikusan válthatók ki, s a gyermek fejlődésével fokozatosan leépülnek, átadva helyüket a rájuk épülő, tudatos, bonyolultabb mozgásoknak. Ilyen reflex, az ún. búvárreflex is, mely az arc, fej vízbe merítésével aktiválható. Ekkor a baba orrából kifújja a levegőt és zárja a garatot. Gyakorlással babáink egyre biztosabban mozognak a vízben, s ez a későbbi úszásoktatást, a tudatos úszómozgás megtanulását is könnyebbé teszi. Látva ezeket a már gyakorlott babákat, egy- két éves gyermekeket, ahogy magabiztos természetességgel fickándoznak, merülnek a vízben, inkább jutnak eszünkbe kis fókák vagy delfinek, mint gyámoltalan csecsemők.
Az előzőekből is adódik, hogy a vízben való mozgás, a "vízzel való munka" igen mély, nem tudatos rétegeket is megérinthet bennünk, előhozhatja például a baba születési élményeit, sőt a szülőkét is, így igen jelentős gyógyító erővel bír. Érdemes tehát átgondolni gyermekeink születését, ill. szüleinktől érdeklődni saját születésünk körülményeiről is, hogy kellő türelemmel, tudatossággal, elfogadással tekintsünk az esetlegesen felbukkanó érzések felé. Így az is nagyon fontos, hogy gyakorló szülőként, te mennyire érzed magad biztonságban a vízben. Kisbabád, kinek még nagyrészt te jelented a világot, részben általad érzékel. Ha te nyugodt vagy és biztonságban érzed magad, ő is megnyugszik. Ezért is tartom nagyon hasznosnak az Aquanatalt, mert ezt a munkát már a baba születése előtt elkezdjük.

..... ..................... ..

.................................................................... ............................................... . ."Bemutató órán..." ..................................................................... . ............ ......................

.........................................................................................................................

Mikor érdemes elkezdeni a babaúszást?

A babaúszást a szülés utáni egy-két hét (a köldökcsonk leesése után) el lehet és érdemes kezdeni. Ennek több oka is van. Természetesen ezzel is úgy van, mint minden mással. Minél korábban kezdjük, minél rendszeresebben és folyamatosabban gyakorolunk, annál hamarabb látszódik a hatás, illetve annál tartósabb és látványosabb lesz munkánk eredménye. A babaúszás számos területen nagyon pozitív hatást gyakorol a babára és a szülőkre is egyaránt. Picikénknek, ahogy kibújt az anyaméhből, leginkább csak a te szeretetedre, gondoskodásodra, tested közelségére van szüksége a harmonikus fejlődéshez. Ebben nagyon sokat segíthet a babaúszás, a kádas programmal, melyet 0-tól 3 hónapos korig otthon végzünk.

...

Ezt az esti fürdéssel összekötve érdemes elkezdeni. A programhoz a papák is csatlakozhatnak. A babák a papa nagy, erős kezében biztonságban érzik magukat, amitől az apukák általában elolvadnak. Talán így, a langyos vízben ők is meg merik fogni ezt az aprócska lényt, anélkül, hogy attól félnének, összetörik a kezükben. De talán a legjobb, családi programként, hármasban fürdeni, gyakorolni a babával. Így a családi kapcsolatok erősödnek, az érintés, a figyelem, az intimitás elmélyül. Aztán 3 hónap gyakorlás után jöhet a közösség, ismerkedés a többi babával a csoportos babaúszás órákon.

A foglalkozások időtartama:

A kádas program időtartama egy óra, babamasszázzsal és tornával egybekötve. A babáknak is hozzá kell szokniuk a foglalkoztatáshoz. A kádas órák és az első babaúszás órák ezért lassabbak, nem olyan intenzívek. Itt te is megtanulod a fogásokat, megfigyeled a baba viselkedését és a saját reakcióidat. Lehet, hogy kisbabád kezdetben csak 10-15 percet bír, azután elfárad. Később, úgy 3 hónap felé ez az idő kitolódik, már 20-30 perc. A csoportos babaúszás órák is mozgalmasabbak, mint a kezdetben. Fél óra fejlesztéssel kezdünk, aztán az óra után lehetőség van szabad játékra is a szülővel, mely a pici számára épp oly fontos, mint az órán gyakorolt, célzott mozgások. .......................

A babaúszás hatásai:

A babaúszás célja, hogy gyermekünkkel megszerettessük a vizet, biztonságban érezze magát a vizes közegben, s későbbi életében is tudatosan használja ellazulásra és kikapcsolódásra az úszást.

Fejlődik az idegrendszer

A baba növekedésével körülbelül az 5. hónaptól a reflexes reakciók háttérbe szorulnak és fejlődik a tudatos tanulás képessége is. Mivel a babaúszás során az összes érzékszerv felől ingerek sokasága éri a babát, a kicsik az órán nagyon sokrétű és komplex fejlesztést kapnak.

Erősödik a babák immunrendszere

Számos mozgásszervi probléma előzhető meg a babaúszás gyakorlása által

A gyakorlatok során fejlődik a baba egyensúlya, mozgáskoordinációja, a nagymozgások és a finommotoros mozgások is. Erősödnek a nyak- hátizmok is, melyek a mozgásfejlődés folyamatában ( fiziológiás mozgássor) játszanak nagy szerepet. Emellett fejlődik babánk tüdeje, vitálkapacitása, a hónapok alatt a mozgások egyre tudatosabbá válnak, gyermekünk egy- két éves korára fokozatosan megtanulja a későbbi úszástanuláshoz szükséges alapokat, a siklást, vízbefújást- víz felett belégzést, az úszásnemek kar és lábtempóit is.

Szociális kapcsolatok erősödnek

Nagyon fontos a szülővel való játék. Fejlődik az érzékelés, a társas kapcsolatok, a baba-szülő kapcsolat. Emellett a babaúszó babák nyitottabbak és nyugodtabbak lesznek, mint nem babaúszó kortársaik. Később könnyebben illeszkednek be a bölcsődébe, óvodába és szocializáltabbak lesznek a külvilággal szemben. Ennek az az oka, hogy az uszodában sok új impulzus éri őket: hangakusztika, a nyagy tér, más gyerekek és felnőttek jelenléte és a különféle zajok. Ezek más zajok, mint az otthoni zajok, ahol a baba egy kiságyban fekve, egy kicsi, zárt térben kizárólag a szülei hangját hallja. Ezek hamarosan természetesek lesznek a számára, így később amikor bölcsibe vagy oviba kerül, nem fog megijedni ezektől az ingerektől.

Kognitív képességek fejlődnek, érzelmileg kiegyensúlyozottabbak a babaúszó babák

A versek- dalok hallgatása során fejlődik a baba figyelme, a hallás utáni értés, a kognitív képességek, emlékezet, ritmusérzék is, emellett a baba a víz alatt ill. a testednek támaszkodva más akusztikában hallja a hangodat, megnyugszik, ellazul. Ezt mindenki megtapasztalhatja, -de az Aquanatalon edződött mamák már tudják, -hogy gyermekük a méhen belül megtapasztalt érzetekre, hangokra is emlékszik, reagál, ellazul. A születés utáni első év is egy ilyen, még nagyon érzékeny időszak a baba fejlődésében, mikor az idegrendszerben kialakuló pályarendszerek idegi kapcsolódásai létrejönnek. Minél sokoldalúbb módon érik a külvilág ingerei a babát, annál sokszínűbb lesz ez a kapcsolatrendszer, mely az első néhány életév után, az addig kialakult kapcsolódási hálózaton futtatja az ingereket, míg a többi, nem használatos kapcsolat leépül. Ezért, ha a babát az első életévekben minden érzékszerv felől változatos ingerek érik, ez a gyermek idegrendszeri fejlődésére is jelentős pozitív hatással lesz. A babák fejlődése az első 3-4 életévben "mozgásba ágyazott"( pszichomotoros fejlődés), ami azt jelenti, hogy a babák a mozgáson keresztül fedezik föl és ismerik meg a külvilágot és helyezik el magukat a világban.

Gyermekeink tehát az érzeteket, tapasztalatokat " kis szivacsként" szívják magukba és az ebben a korban átélt pozitív élmények, lelki- szellemi fejlődésükre is jelentős pozitív hatással vannak.

Fontos, hogy türelmes légy, vele és magaddal is. Minden babának - és szülőnek - megvan a maga fejlődési útja, a saját tanulási folyamata. Fontos, hogy ne viszonyíts máshoz, csak a saját gyermekedre, az ő igényeire és visszajelzéseire, napi állapotára figyelj, hogy harmonikusan, örömmel, saját tempójában tudjon fejlődni! A babaúszás tehát örömteli együttlét, mozgás, fejlesztés az egész családnak. Nektek is érdemes kipróbálnotok, személyesen is megtapasztalnotok ennek a nagyszerű módszernek az áldásos hatásait, 0-3 hónapos korig az otthoni, kádas program, 3 hónapos kortól 3 éves korig a csoportos babaúszás órák keretében!

Három éves kortól, 4-5 éves korig már úszáselőkészítő csoportokat tartunk, hiszen gyermekeink korcsoportjukhoz képest messze fejledtebb vízi jártassággal, gyakorlottsággal és képességekkel rendelkeznek. A babaúszásból az önálló úszásba vezető utat így együtt teszik meg a gyerekek, az usziról már ismert és szeretett csoporttársaik közösségében, kedvelt tanáraik vezetésével, ezáltal önbizalmuk és biztonságérzetük, társas kapcsolataik még fejledtebbek lesznek.